Cum îi ajută pe bebeluși poziția fetală?

Cum îi ajută pe bebeluși poziția fetală?



Mulți dintre noi ne încovoiem ca un ghem când suntem la capătul răbdării; există ceva ce ne alină și ne liniștește în această poziție. Nenumărați artiști au sculptat și au pictat adulți în poziție fetală auto-liniștitoare. Nu e un secret că și bebelușii o iubesc. Când vă purtați bebelușul cu genunchii îndoiți înspre pieptul dumneavoastră, în poziție fetală, presiunea ce o simte și simțământul de conținere îl asigură că e în contact cu dumneavoastră și că e în siguranță.


Dar mai e ceva pe lângă confort! Citiți în continuare pentru a afla cum curbarea în poziție fetală îl ajută pe bebeluș.


1. Bebelușii respiră mai ușor.

O poziție încovoiată este optimă chiar și pentru cei mai delicați prematuri. Când puneți un prematur pe spate este foarte stresant pentru el. Plămânii lui mici subdezvoltați trebuie să funcționeze contra gravitației. În poziția flexată, un bebeluș prematur are nevoie de mai puțină presiune și mai puțină cantitate de oxigen, și astfel respiră mai ușor.


2. Crește, bebelușule, crește!

Dacă folosesc mai puțin oxigen, înseamnă că micile lor organisme nu trebuie să lucreze atât de greu. Aceasta înseamnă că își pot utiliza energia și caloriile înspre creștere.


3. Coordonarea și puterea sunt mai dezvoltate.

Poziționarea “întins pe spate” a nou-născuților le afectează nefavorabil dezvoltarea tonusului muscular. Poziția încovoiată nu numai că ajută la grăbirea dezvoltării musculare, dar mai grăbește și maturizarea celulelor nervoase care controlează mușchii. Mușchi mai puternici și nervi care să funcționeze mai bine în a le spune acestor mușchi ce să facă înseamnă capacități motorii mai bune.


4. Nimeni nu vrea să poarte o cască pentru a-și reconfigura capul.

Statul pe spate tot timpul îl predispune pe bebeluș la o boală numită craniu deformat, sau plagiocefalie – cu alte cuvinte turtirea capului.


5. Refluxul e groaznic.
Orice gravidă în 8 luni de sarcină știe că nu ar trebui să se întindă pe spate după ce a mâncat ceva. Un nou-născut în poziție fetală își digeră mâncarea mai bine.


6. Spatele bebelușului este mai mult decât “drăguț”.

Când e ținut burtică-pe-burtică, bebelușul nu numai că are căldura mamei sau a tatălui pentru a-l ajuta să-și regleze propria temperatură, dar mai are și o barieră protectoare care reține căldura înăuntru. Nou-născuții au pe partea din spate a corpului celule de reglare a temperaturii mult mai eficiente, și mai multe celule grase care servesc drept izolație perfectă.


7. O altă modalitate de a menține căldura.

În poziția încovoiată brațele și picioarele bebelușului sunt îndoite, tăind din expunerea arterelor la aerul rece. De asemenea, poziția cu brațele și picioarele îndoite înjumătățește suprafața de pe care căldura poate fi pierdută în aer. În plus, prin expunerea scăzută a stomacului bebelușii își pot regla mai bine temperatura corpului și în consecință pot folosi mai puțină energie pentru a încerca să se mențină calzi.


8. Ascunde burta.

Când ne ținem nou-născuții burtică-pe-burtică, protejăm toți receptorii și toate organele vitale. O pisică are tendința să se curbeze când doarme. Dacă ar veni un prădător, poziția încovoiată îi oferă pisicii protecție naturală. Și da, poziția aceasta îi ascunde și mamei burtica!


9. Ajută la dezvoltarea șoldurilor și de fapt este una din opțiunile de tratare a Displaziei de Șold!

Bebelușii ai căror picioare sunt înfășate sau îndreptate forțat (ca în papoose-ul indienilor Navajo) au o incidență mai mare de displazie de șold. De fapt tot felul de ghipsuri și centuri sunt folosite pentru a forța bebelușul să stea într-o poziție cu picioarele depărtate pentru a trata bebelușii născuți cu displazie de șold (DDH - Developmental Dysplasia of the Hip).


10. Nou-născuții sunt practic imposibil de întins, oricum.

Mulți oameni consideră că e mai blând pentru un bebeluș să-l întinzi pe spate decât să-l porți. Coloanele vertebrale ale bebelușilor nu sunt drepte; ei se nasc cu o formă convexă, ca litera C, deci în mod natural coapsele lor sunt trase înspre piept. Punându-i pe spate întindem coloana din poziția naturală și acest lucru poate fi stresant pentru micile lor coloane și șolduri.



Când vă ridicați bebelușul în brațe, picioarele lui se vor ridica înspre piept. Corpul lui e adaptat în mod natural pentru a fi purtat. Curbarea fetală este liniștitoare; este poziția naturală a nou-născuților și îl ajută pe bebelușul dumneavoastră să se dezvolte cât mai bine și să crească puternic. Nu încercați să vă îndreptați bebelușii!



Vă recomadăm să citiți pentru inspirație:


Montagu, A. (1986). Touching: The Human Significance of the Skin. Harper Paperbacks.


Ludington-Hoe, S. Kangaroo Care: The Best You Can Do to Help Your Preterm Infant. Bantam Books, 1993, New York.