Îngrijirea stil cangur (Kangaroo Care): Îngrijire eficace și de impact pentru bebelușul dumneavoastră prematur

Îngrijirea stil cangur (Kangaroo Care): Îngrijire eficace și de impact pentru bebelușul dumneavoastră prematur


 

 Folosind Sleepy Wrap (care în prezent este Boba Wrap) pentru Kangaroo Care – 1.69 kg – 32 de săptămâni de gestație /1 lună de viață


 

Ce este Kangaroo Mother Care (îngrijirea stil cangur)?
Kangaroo Mother Care este o metodă de îngrijire practicată cu bebelușii, de obicei cu bebelușii prematuri, în care nou-născutul este ținut piele-pe-piele pe mama sa, pe tatăl său, sau pe un alt îngrijitor. Kangaroo Mother Care (KMC) a fost inițial implementată în Columbia ca o modalitate de a-i menține pe bebelușii prematuri stabili la căldură și pentru a descrește timpul petrecut în mediile spitalicești supra-aglomerate. Totuși, Kangaroo Mother Care nu este limitată exclusiv mediilor în care incubatoarele nu sunt de încredere sau nu sunt disponibile, ci se practică în centre neonatale de vârf din toată lumea. Cercetările făcute la nivel mondial au arătat repede că această modalitate specială de a vă ține în brațe bebelușii are un efect extraordinar asupra prematurilor.


Cum se îngrijește “în stil cangur” un bebeluș?
Bebelușul este ținut în contact continuu piele-pe-piele, pe cât posibil 24 de ore din 24, pe mama lui. Acest lucru se realizează punând bebelușul în poziția cangur – o poziție strict la verticală, cu stomacul înspre pieptul gol al mamei. Dacă e nevoie, se pot adăuga și mijloace tehnologice. Alăptarea exclusivă este ideală. Mama poate sta înclinată într-un scaun cu o pătură învelindu-i pieptul, sau poate sta la verticală dacă are disponibil un sling sau un wrap.


Cine ar trebui să practice Kangaroo Mother Care (îngrijirea stil cangur)?


  • Bebelușii prematuri sau care se nasc cu greutate mică, internați într-o unitate de terapie intensivă neonatală sau o unitate specială de îngrijire a bebelușilor atunci când sunt stabili medical. Este posibilă chiar și dacă bebelușul dumneavoastră este intubat.

  • Bebelușii prematuri sau care se nasc cu greutate mică sănătoși.

  • Bebelușii sănătoși născuți la termen.

  • Bebelușii care din anumite motive au fost separați de mamă, prin KMC pot ajuta atașamentul matern.

  • Mamele și bebelușii care vor să alăpteze și să își mențină secreția de lapte.Kangaroo Mother Care oferă o formă intimă de protecție, în așa fel încât odihna, creșterea și vindecarea naturală pot să aibă loc. Deși inițial a fost dezvoltată pentru folosirea cu bebelușii prematuri și cu cei care se nasc cu greutate mică, KMC este benefică pentru toți bebelușii, deoarece contactul constant cu mama, și căldura ei, laptele ei, dragostea și protecția ei, sunt cele mai de bază cerințe necesare pentru supraviețuirea și starea lor de bine.


De ce aveți nevoie pentru KMC:


  • O mamă (funcționează și cu tați)

  • O atmosferă de susținere

  • Un material de purtare sau un wrap elastic ca o opțiune

  • Un scaun înclinat dacă se folosește o păturăUltimele noutăți despre Kangaroo Mother Care
Organizația Mondială a Sănătății, Unicef, The March of Dimes și National Institute of Health recomandă cu toții folosirea Îngrijirii Stil Cangur și o consideră o intervenție de dezvoltare testată științific, cu costuri mici, și un mare impact, pentru bebeluș și pentru mamă.


Noi cercetări ale Dr. Joy Lawn arată că îngrijirea stil cangur este unul dintre cele mai puternice și eficace moduri de a salva bebelușii prematuri din toată lumea. Mai jos sunt unele din afirmațiile lui:


“Acceptarea metodei KMC crește și acum este considerată echivalentă cu îngrijirea convențională neonatală pentru bebelușii prematuri stabili, și este mai prietenoasă și cu părinții, și cu bebelușii.”

 

“Este evident că îngrijirea stil cangur are un efect substanțial asupra mortalității, în comparație cu îngrijirea convențională neonatală, și este de asemenea evident că acest beneficiu în domeniul mortalității este posibil chiar și la scară mare.”.

 

“Indiferent dacă bebelușii se nasc în Lilongwe, Londra sau Los Angeles, bebelușii prematuri au nevoie de îngrijire suplimentară pentru a supraviețui. Kangaroo Mother Care este low-cost și fezabilă, și acum avem dovada că este una dintre cele mai eficiente modalități de a le da mai multor bebeluși șansa de a supraviețui și de a se dezvolta optim.”

 

“Nu există nicio îndoială că această intervenție poate salva vieți -  dar realitatea este că bebelușii vor continua să moară fără rost dacă nu vom prioritiza îngrijirea de mare impact, cum este KMC.”

Vârsta: 7 zile, născut la 28 de săptămâni, 1.27 kgWrapul Boba pentru bebeluși și Îngrijirea stil cangur (Kangaroo Mother Care)
Wrapul Boba este un wrap elastic pentru bebeluși (chiar și pentru cei foarte mici) care îi ajută pe părinți să aibă mâinile libere. Centre neonatale de top din lume sfătuiesc mamele să folosească Îngrijirea Stil Cangur, dar totuși în multe unități de terapie intensivă neonatală nu se găsesc bluze sau alt echipament special. Cel mai adesea părinții stau înclinați pe un scaun, piele pe piele, cu bebelușul lor dezbrăcat, acoperit doar cu o pătură.


Împachetarea mamei și a bebelușului ei prematur împreună într-un Boba Wrap nu este numai practică, dar și


  • ajută la menținerea poziției corecte pentru capul și gâtul bebelușului

  • se mulează perfect și se lipește de contururile corpurilor mamei și bebelușului

  • oferă cantitatea perfectă de elasticitate, pentru a oferi simțământul familiar de conținere, de limitare

  • învăluie întreg corpul bebelușului ce nu este în direct contact cu mama, în așa fel încât căldura să fie conservată

  • îi permite mamei să se miște liber

  • oferă un material moale pentru o piele atât de delicată

  • încurajează părinții să practice KMC pentru perioade mai lungi de timp, deoarece e mai mică posibilitatea ca părinții să obosească


Silas s-a născut cu 5 săptămâni mai devreme, și a suferit de hipoxie gravă, datorită complicațiilor de la naștere


Fiul nostru Silas s-a născut cu 5 săptămâni mai devreme, și a suferit de hipoxie gravă datorită unor complicații din timpul nașterii. Inima i s-a oprit și nu a respirat în primele 6 minute de după naștere – ni s-a spus că e aproape sigur că va suferi de deteriorări cerebrale. Și eu, și soțul meu suntem medici, și suntem familiarizați cu importanța contactului piele-pe-piele cu un nou-născut, deci ne cumpărasem un Boba Wrap încă din timpul sarcinii, și în momentul în care Silas a fost deconectat de la aparatul de respirație artificială, am început să-l folosim. A fost revelator să vedem efectul ce l-a avut asupra lui; urmărind monitoarele am putut vedea cum ritmul inimii îi scădea cu 30-40 de bătăi pe minut în momentul în care era pus în wrap – de la starea de stres și durere devenea complet relaxat în wrapul lui! Din acel moment am folosit Boba Wrap-ul în fiecare zi – și respectul nostru pentru acest wrap crește continuu – pe lângă că e drăguț și fin și bun de îmbrățișat și cald pentru bebeluș, este o cură miraculoasă împotriva colicilor și a suprastimulării! Intimitatea, confortul și siguranța pe care Boba Wrap le oferă pentru bebeluș sunt excepționale – îmi place că permite contactul piele-pe-piele în timp ce totuși e discret pentru mamă!

 

 

Silas are acum 6 luni, și nu există nici un semn de complicații cauzate de nașterea sa dificilă – suntem convinși că toate acele ore petrecute în Boba Wrap, cu contact piele-pe-piele cu noi, au jucat un rol major în vindecarea și dezvoltarea lui.

 

Din cauză că wrapurile pentru copii nu sunt foarte comune în Danemarca, am captat atenția celor din jur folosind Boba Wrap-ul (și l-am folosit PESTE TOT). Prima dată din partea asistentelor și doctorilor de la secția de terapie intensivă neonatală, iar mai târziu de la familie, prieteni, și chiar și străini care veneau pe stradă la noi să ne întrebe despre el. L-am recomandat tuturor celor pe care i-am întâlnit, și chiar am cumpărat câteva pentru prieteni cu bebeluși, și toți l-au iubit la fel de mult ca și noi.”


- ReneeDeci acum că ați aflat cum arată îngrijirea stil cangur, intrați să citiți și toate incredibilele beneficii pentru sănătate pe care le aduce. Ajutați-vă bebelușul prematur să ajungă un bebeluș sănătos! Preluați puterea!