Kangaroo Care (Îngrijirea stil cangur): 20 de motive pentru a folosi această tehnică cu prematurul dumneavoastră

Kangaroo Care (Îngrijirea stil cangur): 20 de motive pentru a folosi această tehnică cu prematurul dumneavoastră


 Un articol scris de Elizabeth Antunovic, fondatoarea Boba, având la bază o bibliografie solidă. L-am tradus de aici. 

 


 

Poți face ceva incredibil ca să îți ajuți bebelușul prematur. Îngrijirea stil cangur (Kangoroo Care) oferă beneficii cruciale pentru prematurul tău și te umple de putere și încredere!


Când dai naștere unui nou-născut cu greutate mică sau unui bebeluș prematur, acesta este pur și simplu luat pe sus de lângă tine, pe termen nedefinit. S-ar putea să te simți izolată, singură și neajutorată; și asta simt și bebelușii, și părinții de fapt. Ai încredere că personalul spitalului va face tot ce poate, și totuși simți că ai vrea să poți face și tu ceva mai mult.


Avem vești bune. În ciuda importanței ce i se dă în societatea noastră medicinei high tech, centre neonatale de vârf din toată lumea adoptă și promovează Kangaroo Care. Doctori și asistente iau prematurii afară din căldura controlată mecanic a incubatoarelor și îi pun cu încredere pe piepturile goale ale mamelor lor. Medicina modernă îi încurajează pe părinți să joace un rol activ și plin de putere în recuperarea bebelușului lor.


Și chiar funcționează. Priviți de ce:


Îngrijirea stil cangur…


  1. Imită mediul calmant al uterului  - Bebelușul tocmai a ieșit dintr-un mediu sigur, închis și cald. Învelind un bebeluș cu un wrap, piele pe piele, imităm mediul familiar al uterului (puteți citi despre Exterogestație în cele 5 linkuri date aici), pentru că bebelușul continuă să primească atingere, ritm și presiune. Nu numai că bebelușul are un sentiment de “conținere” (opus statului întins pe un pat drept din incubator), dar aude și sunetele liniștitoare ale inimii mamei lui, și respirația ei, și legănarea ritmică, el fiind obișnuit deja cu toate acestea.

  1. Reglează temperatura corpului  - O mamă are o “sincronizare termală” cu bebelușul ei. Când un bebeluș este plasat  în poziția de cangur, piele pe piele cu mama lui, temperatura sânilor mamei se schimbă în așa fel încât bebelușul ei să își poată menține mai ușor propria lui temperatură. Dacă bebelușului îi este prea frig, temperatura corpului mamei va crește cu un grad pentru a încălzi bebelușul. Dacă bebelușul se prea încălzește, temperatura corpului mamei va scădea cu un grad pentru a-l răcori. Acest lucru funcționează și când se aplică îngrijirea stil cangur gemenilor (Ludington-Hoe, 2004). Mai mult, poziția flexată pe care bebelușul o adoptă pe pieptul mamei lui, spre deosebire de cea întinsă pe spate dintr-un incubator, este mai eficientă pentru conservarea căldurii.

  1. Îmbunătățește lactația, prevalența și durata alăptării – Cu acces ușor la piept, mamele experimentează mai ușor reflexul de coborâre a laptelui (let-down), și o mai mare cantitate de lapte (Furman,2002). Există mai mari șanse ca mamele să alăpteze exclusiv și să aibă un mai mare succes cu alăptarea prelungită (Figueroa de Leon).

  1. Îmbunătățește protecția imunologică – Dacă mama își alăptează bebelușul, va dezvolta anticorpi ca răspuns la toți microbii cu care ei doi vin în contact și îi va transfera bebelușului (Lawn, 2010). Unii anticorpi pot chiar să se transfere prin contactul piele pe piele (Telemo,1996). Atingerea este atât de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a nou-născutului, încât lipsa atingerii, sau separarea de mamă, chiar cauzează secretarea unor cantități foarte mari de hormon toxic al stresului, cortizol. Nivelurile mari de cortizol din sânge și separarea de mamă pot să aibă un impact negativ asupra funcției imune, deoarece corpul se oprește din producerea leucocitelor.

  1. Scade plânsul – Bebelușii, și cei născuți prematur, și cei născuți la termen, plâng mai puțin atunci când sunt plasați în contact piele pe piele pe mamele lor. Mai puțin plâns înseamnă mai puțin stres, și în consecință nivel mai mic de cortizol.

  1. Îmbunătățește dezvoltarea/creșterea în greutate – Nivelurile mari de cortizol care rezultă din separarea copilului de mama lui au un impact negativ și asupra hormonului de creștere. Cu mama prezentă să își ajute bebelușul să-și regleze respirația, ritmul inimii și temperatura, bebelușul are nevoi scăzute de energie și își poate conserva energia și caloriile, direcționându-le înspre creștere (Charpak, 1997). De asemenea, în poziția verticală pe pieptul mamei bebelușii regurgitează mai puțin (Ludington-Hoe, 1993).

  1. Duce la mai puține zile petrecute în spital – Bebelușii care sunt îngrijiți stil cangur pot avea până la 50% mai puține zile petrecute în spital față de bebelușii care nu sunt îngrijiți astfel (Charpak,1997).

  1. Oferă un tampon împotriva supra-stimulării – Într-o poziție verticală curbată bebelușii tolerează zgomotul și activitatea din jurul lor mult mai bine (pentru mai multe detalii citiți primele 6 articole din această lista, cele cu Cărucioare, Marsupii și Stresul Bebelușului)  (Ludington Hoe, 1993)O secție obișnuită de Terapie Intensivă Neonatală este un loc foarte aglomerat.

  1. Sprijină reglarea trezirilor – Când sunt ținuți piele pe piele pe mamele lor, bebelușii își petrec mai mult timp într-o stare de veghe liniștită. Atunci când este purtat în brațele mamei, bebelușul este într-un loc sigur din care poate să privească lumea. Din acest loc sigur el învață totul despre necunoscutul ce-l înconjoară. Într-o stare calmă și atentă, și în atingere cu mama lui, aceasta este starea optimă pentru observare și procesare.

  1. Reduce apneea și respirația neregulată – Îngrijirea stil cangur reduce marcant episoadele de apnee la bebelușii prematuri (Ludington,1998). Atunci când un bebeluș este plasat piele pe piele pe pieptul oricăruia dintre părinți, apare de obicei o îmbunătățire în modelul de respirație. Bebelușul poate auzi respirația părintelui și aceasta i-o stimulează pe a lui, astfel încât bebelușul ajunge să-și imite părintele (Ludington, 1998).

  1. Stabilizează ritmul cardiac – Ritmul cardiac este mai regulat la bebelușii care sunt îngrijiți cu tehnica stil cangur (McCain, 2005). În timp ce sunt ținuți astfel, bradicadria (afecțiunea în care ritmul cardiac e scăzut sub 100) este redusă marcabil, și tahicardia (afecțiunea în care ritmul cardiac este de 180 sau mai mult) apare foarte rar (Ludington-Hoe,1993). Starea cardiacă a bebelușilor s-a stabilizat mai repede după operațiile pe cord deschis dacă a fost practicată îngrijirea stil cangur (Gazollo, 2000). Ritmul cardiac este atât de important deoarece creierul bebelușului are nevoie de un flux constant și consistent de sânge pentru a primi oxigenul de care are nevoie pentru a crește și a opera cum trebuie.

  1. Ușurează reacțiile la stres – Bebelușii cu care se practică îngrijirea stil cangur (Kangoroo Mother Care - KMC) reacționează mai ușor în fața durerii și plâng mai puțin ca răspuns la durere (la orice proceduri medicale, cum ar fi și înțeparea călcâiului pentru analize)  (Kostandy, 2008).

  1. Îmbunătățește comportamentul neurologic – Bebelușii prematuri care au fost îngrijiți multe ore în stil KMC, în primele săptămâni de după naștere, comparați cu cei cărora nu prea li s-a dat o astfel de îngrijire, au avut punctaje mai mari la testele de dezvoltare mentală și motorie în primul an de viață (Charpak et al., 2005).

  1. Crește oxigenarea corpului bebelușului (Feldman, 2003).

  1. Ajută în procesele de atașare (bonding) și construiește relația de atașament – crește sensibilitatea maternă, disponibilitatea maternă (Dodd, 2005).

  1. Întărește încrederea și simțul de competență al părinților – Părinții care își țin bebelușii aproape au parte de mai puțin stres (Feldman et al., 2002, 2003). Îngrijirea stil cangur îi face pe părinți să se simtă puternici, pentru că simt că pot face ceva incredibil de benefic și de pozitiv pentru bebelușii lor prematuri.

  1. Îi ajută pe părinți să joace un rol activ în locul unuia pasiv în recuperarea bebelușului lor.

  1. Oferă perioade mai lungi de somn – Atunci când se practică îngrijirea stil cangur într-un mediu liniștit cu lumina scăzută, cu orice bebeluș, fie născut la termen, fie prematur, acest fapt îi ajută pe aceștia să rămână mai calmi și să tranziționeze dintr-o stare de somn în alta (Ferber, 2004). Bebelușii prematuri au dormit mai mult dacă au fost îngrijiți stil cangur (Messemer, 1997).

  1. Salvează vieți – Ultimele studii arată o reducere de 51% în mortalitatea infantilă atunci când bebelușii (stabili și mai mici de 2 kg) au fost îngrijiți în stilul Kangoroo Mother Care în prima săptămână după naștere și au fost alăptați de către mamele lor (Lawn,2010).

  1. Este sigur – Nu există nici un studiu care să afirme că această tehnică poate să îi facă vreun rău bebelușului.


Dacă dumneavoastră, sau cineva drag, ați dat naștere unui bebeluș prematur sau cu greutate mică, atunci cartea KangarooCare: The Best You Can Do To Help Your Preterm Infant, de Dr. SusanLudington-Hoe are absolut tot ce aveți nevoie să știți despre Kangoroo Care. Este incredibil de informativă. Educați-vă. Informați-vă. Vorbiți cu doctorul dumneavoastră, și îngrijiți-vă bebelușul cu KMC cât de mult puteți. Și tăticii pot ajuta!


Bibliografie
Charpak, N.”Kangaroo mother care: 25 years after,”2005 Acta Paediatric, 94 (5), 514-522.
Feldman et al. “Testing a Family Intervention Hypothesis: The Contribution of Mother-Infant Skin-to-Skin contact (kangaroo care) to Family Interaction, Proximity, and Touch,” 2003 March Journal of Family Psychology. Vol 17, 94-107
Ferber et al., “The Effect of Skin-to-Skin Contact (Kangaroo Care) Shortly After Birth on the Neurobehavioral Responses of the Term Newborn: A Randomized, Controlled Trial,” 2004 Pediatrics 113: 858-865
Furman, L. “Correlates of Lactation of Very Low Birth Weight Infants,” 2002 Pediatrics Vol. 109 (4) 57
Gazzolo, D. “Kangaroo Care Improves Post-Extubation Cardiorespiratory Paramaters in Infants After Open Heart Surgery,”2000, Acta Pedriatica, Vol 89 (6) 728-729
Kostandy et al. “Kangaroo Care (Skin Contact) Reduces Crying Response to Pain in Preterm Neonates: Pilot Results,”2008 Pain Manag Nurs. 9:55-65
Ludington-Hoe, S. “Breast Infant Temperature with Twins during shared Kangaroo Care,” 2006 Journal of Obstetric , Gynecologic and Neonatal Nursing, 35 (2) 223-231
Ludington-Hoe, S. Kangaroo Care: The Best You Can Do to Help Your Preterm Infant. Bantam Books, 1993, New York.
Lawn et al. “’Kangaroo Mother Care’ to Prevent Neonatal Deaths Due to Preterm Birth complications,”.2010 April. International Journal of Epidemiology.
McCain, G et al. “Heart Rate Variability Responses of a Preterm Infant to Kangaroo Care,” 2005 Journal of Obstetrics, Gynecologic, and Neonatal Nursing,” 34 (6), 689-694.
Messmer P. et al., “Effect of Kangaroo Care on Sleep Time for Neonates,” 1997 Pediatr.  Nurs. 23, no. 4 408-414.