Salvând viețile prematurilor cu KMC (Kangaroo Mother Care): Cum pot mamele să joace un rol activ

Salvând viețile prematurilor cu KMC (Kangaroo Mother Care): Cum pot mamele să joace un rol activ În secția de terapie intensivă neonatală, valoarea primară este hrănirea high tech. Pacientul e bebelușul prematur. Prioritatea este îngrijirea lui. El este considerat independent de mama lui atunci când părăsește uterul. Mama de obicei stă la margine, ca un străin, în timp ce asistentele preiau controlul și îngrijesc bebelușul. Dar, fiți atenți. Atunci când luăm bebelușii prematuri stabili din incubatoare și îi plasăm în contact continuu piele-pe-piele cu mamele lor (procedeu numit îngrijire stil cangur sau Kangaroo Mother Care - KMC), se întâmplă ceva incredibil.

Nu numai că temperatura corpului bebelușului prematur se reglează, dar și respirația devine regulată. Și la fel ritmul inimii. Nici prea încet, nici prea rapid. Exact cum trebuie. E mai mică probabilitatea ca bebelușului să i se oprească respirația (episoade apneice) și laptele mamei coboară mai ușor (așa numitul reflex de let-down). Se produce mai mult lapte. Și sunt mai multe șanse ca bebelușul să fie alăptat mai mult. El va digera laptele mai bine. Va plânge mai puțin, va dormi mai mult, și va fi mai puțin stresat. Și va părăsi spitalul mai repede. Și se va dezvolta la maxim. Aceste beneficii extinse pentru sănătate sunt susținute de către oamenii de știință.

Din păcate, cunoașterea nu înseamnă și implementare. Atunci când personalul de la terapia intensivă neonatală nu o include pe mamă în ecuație, înseamnă că nu au ca prioritate îngrijirea cea mai bună posibilă pentru bebeluș. Incubatorul este menit să imite uterul, dar pieptul mamei, ca un loc de ținut bebelușul, este net superior unui incubator static. Ați auzit de sincronizare termică? Incubatoarele nu pot face asta.

Mamele sunt adaptate prin evoluție la a le oferi bebelușilor lor un loc sigur după naștere (despre exterogestație puteți citi in linkurile de aici) pentru ca aceștia să crească în continuare. Atunci când pui un bebeluș la verticală pe pieptul mamei lui, piele pe piele, natura are grijă de nutriție, protecție, căldură și proximitate. Acestea sunt exact lucrurile de care bebelușii prematuri au nevoie pentru a se stabiliza și a se concentra pe vindecare, dezvoltare și creștere.


Ultimele studii despre îngrijirea stil cangur - Kangoroo Mother Care îi compară pe bebelușii prematuri care au beneficiat de KMC cu bebelușii prematuri care au fost îngrijiți în mod normal ca în orice spital. Rezultatele sunt emoționante. S-a descoperit un procent incredibil de 51%  reducere a mortalității neonatale (dată de complicații de prematuritate) atunci când


    • Bebelușii stabili care cântăreau mai puțin de 2 kg au beneficiat de KMC pe pieptul mamelor lor

    • KMC avea loc într-un spital

    • KMC a fost implementată din prima săptămână de viațăEfectul adăugării mamei în ecuație este puternic. Bebelușul + mama lui = 500.000 mai mulți prematuri care supraviețuiesc în fiecare an.

 

Descoperirile sugerează că până la o jumătate de milion de decese ale nou-născuților, datorate complicațiilor de prematuritate, ar putea fi prevenite în fiecare an dacă îngrijirea stil cangur ar fi disponibilă pentru toți bebelușii născuți prematur.


Ar putea părea un vis să ne imaginăm micro-mediul (chiar dacă e controlat termostatic) pieptului mamei înlocuind incubatorul high-tech. Suntem o societate tehnologică. În această situație avem cercetări care vin din țările subdezvoltate, care ne pot învăța câteva lucruri. Avem o relație cu incubatorul și cu mediul controlat pe care pare să-l ofere. Sigur că o mamă are nevoie să se și odihnească și contactul continuu piele-pe-piele poate fi prea mult de cerut de la o mamă din țările dezvoltate. Oricum, părinților ar trebui să li se prezinte îngrijirea stil cangur a unui bebeluș prematur ca fiind cea mai efectivă îngrijire. Ar putea avea un impact major dacă ar fi implementată la scară mare.


După cum spune Dr. Joy Lawn,

“Indiferent dacă bebelușii se nasc în Lilongwe, Londra sau Los Angeles, bebelușii prematuri au nevoie de o îngrijire în plus ca să supraviețuiască. Îngrijirea stil cangur este ieftină și fezabilă, și acum avem și dovada că este una dintre cele mai de efect modalități de a le oferi mai multor bebeluși șansa de a supraviețui și de a se dezvolta perfect.”


Nu putem ignora dovezile.


Vă lăsăm cu această filmare, în care Angela își împărtășește povestea de schimbare dintr-un om din exterior într-o persoană care joacă un rol activ în recuperarea fiului prematur. Secretul ei este Kangaroo Mother Care. Vă va inspira cu farmecul ei.